Cumhuriyet Gazetesi
Kıskançlık özel dedektif tutturuyor.
24 Ekim 2001 Cumhuriyet Gazetesi Özel Dedektiflik ve Araştırma Bürosu Röportajı.
İstanbul Haber Servisi – Özellikle ABD’de yaygın olan özel dedektiflik büroları, son yıllarda Türkiye’de de açılmaya başladı. Bu konudaki yasa tasarısı TBMM’de uzun süredir yasalaşmayı beklerken özel dedektiflik bürosu olan araştırmacı-emekli başkomiser Özel, gerektiğinde polise de yardımcı olabilmeleri için ABD’de olduğu gibi yakalama haklarının olmasını istedi. Kendisine daha çok aldatılmadan dolayı ”karı-koca takibi” işlerinin geldiğini ifade eden Özel, müşterilerinin daha çok ”eşleri tarafından aldatılan kadınlar” olduğunu söyledi.
Kendisine daha çok aldatılma, dolandırıcılık ve kayıp olaylarında başvurulduğunu belirten. Özel, ”Şu an öyle büyük hırsızlıklarla ve namussuzluklarla karşılaşıyorum ki polisken yakaladığım hırsızların, yankesicilerin namuslu olduğunu gördüm” dedi.
Özel, müşteriye yanlış bilgi vermemenin de çok önemli olduğunu, bu nedenle kendilerinin müşterilerine fotoğraf ya da yazı gibi kanıtlar verdiğini belirterek şöyle konuştu:
”Biz tıpkı bir psikolog gibi müşterimizin önce o kişiyi niye yakalamak istediğini, yakaladığımızda ne yapacağını öğrenmeye çalışıyoruz. Karşımızdaki insanın psikolojik durumunu çok iyi saptamamız gerekiyor ki bizim vereceğimiz bilgilerden sonra gidip cinayet işlemeyeceğinden ya da intihar etmeyeceğinden emin olabilelim.”
İstanbul’da araştırmacılık yapan 15-20 araştırma bürosu olduğunu söyleyen Özel, özel dedektiflik yasa tasarısında eksiklikler olduğunu belirtti. Özel, tasarıya göre özel dedektiflik izninin emekli emniyet amiri ve binbaşıdan üst rütbedeki subaylara verileceğine dikkat çekerek ”Emniyet teşkilatında gördüğüm kadarıyla işi yürüten alt kademedir. Dolayısıyla bu iznin alt kademeye de verilmesi gerekiyor” dedi.
Dedektiflik bürolarında yapılan araştırmalar için rakam verilmezken bu sektörde ”büyük paraların döndüğü” belirtiliyor.
Özel, edindiği tecrübelerden, bir kadının aldatılıp aldatılmadığını anlaması için eşinin davranışlarında şunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi:
- Bazı zamanlarda cep telefonunun konuşmaya kapalı olması, telefonuna özen göstermesi ya da sadece kendisinin cevap vermesi.
- Eve gelen cevapsız telefonlar.
- Evdeki sabit telefondan yapmış olduğu kısık sesli anlamsız konuşmalar.
- Giyimine birdenbire dikkat etmeye başlaması.
- Arabanın hemen her gün yıkanmaya başlanması.
- Yeni arkadaşlar ve eğlence yerlerinin keşfedilmesi.
- İzah edemediği faturalar ve fişler.
- Kendine veya arabasına aldığı yeni parfümler.
Ekonomik krizle birlikte Türkiye genelinde boşanma davalarında patlama yaşanmış, peş peşe çok sayıda dava açılmıştı.